+387 36 580 533
+387 61-273-699
el.max@bih.net.ba
Your search results

15 najčešćih pogrešaka prilikom renoviranja… i kako ih izbjeći

Posted by admin on October 3, 2021
| 0

Pažljivo planiranje radova, briga o sigurnosti, dobri majstori i realno sagledavanje proračuna tek su neki od koraka na koje moramo obratiti pozornost kada odlučujemo krenuti u projekt renoviranja. Jednako vrijedi za slučaj da se upuštate u adaptaciju čitavog stana ili kuće kao i za renoviranje tek jedne prostorije. Koje pogreške se najčešće događaju i kako preduhitriti probleme donosimo u nastavku teksta.

 

1. Pogreška – Zanemariti izradu projekta
Detaljno razrađen koncept, odnosno projekt interijera „crno na bijelo“ presudan je kod renoviranja. Pri tome je nevažno radi li se o jednoj sobi ili čitavoj kući. Odvojite vrijeme za planiranje. Uzmite papir i olovku pa zapišite želje i potrebe. Pri tome ne žurite! Razgledajte časopise i internetske stranice koje bave renoviranjem i uređivanjem kako biste dobili potrebne ideje, vidjeli njihovu realizaciju u prostoru, primijetili što vam se sviđa, a što ne. Potom odredite, prema vašim preferencijama, stil i atmosferu koju želite imati u svome domu, materijale i boje.

Da, znamo, pripreme iscrpljuju i oduzimaju mnogo vremena, ali zato kasnije štede novac i privode projekt kraju u razumnom roku.

2. Pogreška – Ignoriranje dozvola
Ta se aktivnost nekada možda i isplatila, danas više ne. I hrvatski zakoni, a isto tako i zakoni EU propisuju koje dozvole za koje poslove trebate pribaviti. Učinite to! Kazne su rigorozne, a budete li imali sve potrebne papire, mirno ćete spavati.

3. Pogreška – Žuriti sa kupovinom
Lijepih i funkcionalnih materijala pune su prodavaonice. Čekat će vas! Stoga prije nego pojurite kupiti nešto što vam se na prvi pogled dopalo, bilo da ste to ugledali u trgovini ili kod prijatelja, na televiziji ili drugdje, preporučamo da završite svoj projekt renoviranja prostora u funkcionalnom i estetskom smislu.

Impulzivna kupnja često dovodi do toga da kasnije shvatimo kako smo gadno pogriješili jer smo kupili prevelik namještaj ili dvosjed neodgovarajuće boje, svjetiljku koja se stilski ne uklapa u interijer, loše izrađene stolce.

4. Pogreška – Pretjerivati u detaljima i veličini
Preveliki komadi namještaja ili njih previše kao i mnoštvo različitih elementata i detalja zagušit će prostor, smanjiti ga i učiniti vizualno pretrpanim.

Zato unaprijed isplanirajte sve, pa i sitnice poput rasporeda slika na zidovima. Vodite računa da ih ne treba postavljati ni prenisko ni previsoko. U razini očiju prosječnog čovjeka je najbolje. I neka stvaraju određenu cjelinu ako ih ima više u grupi, ali ih ne slažite u dijagonale. Veći formati nek’ vise zasebno, slike manjih dimenzija slobodno grupirajte.

I sa sitnim ukrasnim detaljima budite štedljivi. Puno raznih figurica, vaza, fotografija, u svakom će prostoru djelovati neskladno, pa čak i neuredno. O skupljanju prašine da ne govorimo! Radije odaberite nekoliko atraktivnih komada koje volite i uz koje vas vežu lijepe uspomene, te ih postavite i osvijetlite tako da djeluju kao pravo umjetničko djelo.

5. Pogreška – Kupiti jeftini materijal
Kad kupujete građevinske materijale vodite se onom poznatom „Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari!“ Skuplji građevinski materijal uglavnom je i bolji. Raspitajte se zašto je neki materijal skuplji od drugih, koje prednosti ima nad drugima. Ako si trenutačno ne možete priuštiti takvu investiciju, radije pričekajte. Dugoročno će vam se isplatiti ako baš nemate namjeru renovacije poduzimati svako malo.

Razmislite i o tzv. „zelenim materijalima“, ekološkima, onima koji su izrađeni na prirodnoj bazi, onima koji štede energiju. Istina je da investiranje u ekološke materijale povisuje proračunske stavke. Međutim gledajte na to kao na dobru investiciju za vašu budućnost, financijski i zdravstveno.

6. Pogreška – Nerealan proračun cijene radova
Već smo napisali da kvalitetni materijali imaju svoju cijenu. Isto je i sa radovima. Uvažite to! Jeftini majstori radit će paralelno i druge poslove pa bi vam se renoviranje moglo odužiti izvan svih zadanih rokova. U konačnici, ne budete li zadovoljni izvedenim radovima, moguće popravljanje istih značajno će poskupjeti realizaciju. Također, budite spremni na dodatne troškove. Daske se lome, cijevi pucaju, a dodatni radovi, pa i neplanirani, su često neizbježni.

7. Pogreška – Netočno mjerenje prostora
Prilikom renoviranja trebao bi vam biti važan svaki centimetar, stoga nepravilne mjere mogu napraviti problem. Pogrešno očitani centimetri, kakva asimetrična linija i vaši novi kuhinjski elementi neće stati u kuhinju. Dva puta provjerite! A ako nemate prava sredstva za mjerenje ili libelu (“vaservagu”), pozovite profesionalce da vam pomognu.

Obratite pozornost i na pozicioniranje utičnica i prekidača. Zna se dogoditi da su na pogrešnim mjestima pa se onda naknadno po renoviranom prostoru razvlače kabeli koji smetaju i vrlo ih je ružno vidjeti.

8. Pogreška – Nerealan rok izvedbe
Pokušajte realno procijeniti koliko će vam trebati vremena za izvedbu radova na renoviranju prostora. Konzultirajte majstore kako bi vam mogli reći u kojem roku će završiti pojedine poslove. Uzmite u obzir i vaše raspoloživo vrijeme i životnu situaciju. Nije isto ako si možete priuštiti radove na renoviranju kad vas nema doma ili ukoliko će majstori raditi po stanu u kojem se odvija i vaš svakodnevni život. Od izuzetne je važnosti sve zajedno sabrati i postaviti realan rok završetka projekta. Ne učinite li to stres i nervoza vaši su sigurni pratitelji u radu.

9. Pogreška – Zanemarivanje sigurnosti na radu
Renoviranje bez zaštite nije pametno. Prije kretanja u radove nabavite svu potrebnu zaštitnu opremu: naočale, prikladne rukavice, maske za disanje i slično. Također, ako sami obavljate poslove na adaptaciji odjenite primjerenu odjeću i obuću. Budu li radovi takvi da postoji opasnost da vam nešto padne na glavu, ne libite se staviti i zaštitnu kacigu.

10. Pogreška – Loši majstori
Sigurno želite da rezultat renoviranja u vašem domu bude najbolji. Takvog nećete dobiti uzmete li majstore koji ne znaju svoj posao, šlampavi su ili upotrebljavaju loše materijale. Dajte si truda i raspitajte se o majstoru kojeg unajmljujete. Tražite preporuke. Otiđite pogledati neke njihove izvedene projekte. Uštedjet će vam to puno novca i prevenirati živciranje.

Elementi koje navodimo u nastavku teksta uglavnom se tiču uređenja interijera i bit će vam „zlata vrijedni“ prije nego krenete sa poslovima renoviranja.

11. Pogreška – Nesklad između podova i zidova
Podovi, zidovi i stropovi su osnovni elementi interijera i njegove najveće površine. Upravo takvi služe kao temelj za izbor željenog stila i ostalih elemenata unutrašnjeg prostora. Ako obrade podova i zidova ne odgovaraju jedni drugima stilski, bojama ili teksturom, prostoru se narušava sklad i remeti harmonija.

Volite li rustikalne interijere i za takve ste se odlučili u projektu renoviranja onda svakako odaberite podove od grubljeg drveta ili kamenih ploča. Za zidove budite umjereni kad je veličina kamene obloge u pitanju. Bolji su izbor sitniji komadi koje treba prikazati na manjim površinama. Kamen na zidu najbolje funkcionira kao detalj koji ćemo posebno osvijetliti i tako naglasiti ljepotu njegove teksture i boje.

Ako želite elegantan interijer, za pod je odličan parket obrađen saten mat lakom ili kvalitetan laminat, nježnih i finih tekstura, toplih boja. Na zidove možete staviti tekstilne tapete, svilene, suptilnih tekstura koje mogu imati plišane ili druge aplikacije. Dodatnu eleganciju možete postići zidnim i stropnim dekorativnim profilacijama, kutnim i ravnim letvicama i sličnim dodacima.

12. Pogreška – Nezaštićeni prozori

Prozori bez ikakvog zastora ne doprinose ljepoti prostora. Baš naprotiv! Rijetki su interijeri gdje se takvo što može upotrijebiti. Uostalom, čak i da ste na najvišem katu zgrade gdje vas nitko od prolaznika ili sugrađana ne može vidjeti, katkad ćete ipak trebati kakvu zaštitu od sunca.

Pod zastorima se podrazumijevaju zavjese, draperije, paneli i roloi različitih vrsta. Oni oživljavaju i uljepšavaju prostor, te kontroliraju količinu dnevnog svjetla i sunca koje želimo u domu.

Zastori su vrlo važan element interijera. Njima se kompletiraju prozori i daje završna nota prostoru. Različitim vrstama, oblicima i sustavima vješanja zastora, prostoru se mijenja proporcija, simetrija, atmosfera.

Kod malih ili loše raspoređenih prozora zastori mogu doprinjeti  vizualnom povećanju. Tako se popravlja njihova pozicija i proporcija cijelog prostora.

Svaki stil interijera i namjena prostorija zahtijevaju različitu vrstu zastora i sustav njihovog stavljanja. Lepršave lagane zavjese, jednostavni poluprozirni paneli ili bogato nabrane draperije – što ćete odabrati ovisi o tome kakav stil interijera želite. Neka odgovaraju i stilu vašeg života i nek’ se nadopunjuju s ostalim elementima interijera. Tako ćete stvoriti uravnoteženu i harmoničnu atmosferu.

13. Pogreška – Loša rasvjeta

Radi svoje dekorativne i funkcionalne uloge rasvjeta je jedan od najvažnijih elemenata interijera. Kako svaka prostorija u domu ima svoju svrhu, tako i rasvjeta u njoj mora biti prilagođena toj svrsi. To znači da će svrhovito biti upotrijebljene i pozicionirane razne podne ili stolne lampe, lusteri ili indirektno svjetlo. Koliko god se čini da je stvar vrlo jednostavna, u konačnici se pokazuje da loše odabrana rasvjeta umanjuje kvalitetu i ljepotu i najbolje riješenog interijera. Preporuka je konzultirati stručnjake. Pravilnom uporabom rasvjetnih tijela kreirat ćete elegantnu, toplu i skladnu atmosferu, naglasiti boje i oblike, istaknuti detalje.

Vodite se slijedećim – nemojte postaviti samo jedno središnje svjetlo na stropu. Svaka prostorija bi trebala imati nekoliko različitih izvora svjetla, koji se mogu međusobno kombinirati i koristiti, zajedno ili pojedinačno. Primjerice, dobro je imati različite izvore svjetla za rad, čitanje, razgovor ili opuštanje. Visilica ili luster se preporuča jedino iznad stola za ručanje. Za isticanje slika ili atraktivnih zidnih obloga koristite reflektore, pojedinačne ili na tračnicama. Želite li stvoriti smirenu atmosferu upotrijebite svjetiljke koje stvaraju difuzno svjetlo. Stolne i podne svjetiljke dodaju dramatičnost. Rasvjetna tijela su funkcionalan detalj, ali i sama po sebi atraktivni element u interijeru, koji bi trebalo birati tako da se slaže sa svim ostalim ukrasima i stilom općenito.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings