+387 36 580 533
+387 61-273-699
el.max@bih.net.ba
We found 0 results. View results
Advanced Search

0 KM to 1,500,000 KM

Više opcija pretraživanja
we found 0 results
Your search results

Počela druga faza gradnje Doline Sunca

Posted by admin on April 6, 2020
| 0

Nakon nekoliko godina od završetka prve zgrade, ovog ljeta nastavljena je izgradnja Doline sunca, prvog poslijeratnog stambeno-poslovog kompleksa u Mostaru. Novi blok zgrada u naselju Tekija rijetki je primjer ozbiljnog ulaganja u gradu na Neretvi.

Ideju da se izgradi novo naselje u južnom dijelu Mostara prvi su pokrenuli strani investitori, američka kompanija Mid-American Group Europe. Oni su 2001. godine odlučili krenuti sa radovima na prvom stambenom objektu te je naselje dobilo naziv “Dolina sunca”. Za ovaj prostor usvojen je regulacioni plan koji je, osim stanova, predviđao nove sadržaje kao što su parking mjesta, osnovna škola, zatvoreni bazen i sportski tereni. Izgradnjom prve zgrade, a kasnije i dolaskom svjetske ekonomske krize američki investitori donose odluku da se povuku iz projekta, a na mostarsko tržište dolazi nova, domaća kompanija – Velbos iz Žepča. Ova kompanija bavi se proizvodnjom građevinskog materijala i ugradnjom armature i betona na gradilištima. Učestovali su u izgradnji značajnih objekata u Bosni i Hercegovini kao što su zgrada Vlade RS, BBI Centar, Bosmal, Hidroelektrana “Mostarsko blato”.

Nehad Kardović, direktor kompanije Velbos, ističe da su u povlačenju kompanije Mid-American Group vidjeli priliku za širenje na mostarsko tržište. Ukupna vrijednost investicije iznosi 18 miliona KM. Temelji za nove tri zgrade već su postavljeni, te se od gradnje neće odustati sve do realizacije projekta. “Odlučili smo kupiti projekat od američkih investitora koji su već imali sve potrebne dozvole za građenje, te usvojen regulacioni plan. Također, napravili smo male izmjene u planu i rasporedu stanova, dok će vanjski izgled objekata ostati isti. Stanovi u prvoj fazi pravljeni su prema američkom modelu stanovanja, a mi smo se odlučili da pravimo stanove koje će biti prilagođeni navikama naših građana”, kaže Kardović.

On navodi da će se objekti raditi prema posljednjim standardima u građevinarstvu, sa kvalitetnim materijalima i izolacijom. Kompanija Velbos inače u svom vlasništvu ima dva proizvodna pogona u Žepču i Sarajevu, sa najmodernijim mašinama, vlastitom betonarom, proizvodnom halom za Omnia ploče i armiračnicom za izradu armatura, što ih čini ozbiljnim investitorom i izvođačem.
Stanovi će se, suprotno očekivanjima, prodavati prema pristupačnim cijenama. Kupci koji sada sklope ugovor sa investitorom, mogu dobiti stan po sistemu ključ u ruke po cijeni od 1450 KM, plus PDV.

“S obzirom da se radi o novogradnji, najnovijim standardima u gradnji i odličnoj lokaciji, smatram da je ovo više nego povoljna cijena. Potrudili smo se također da na ovom projektu angažujemo domaću radnu operativu, a kompaniju Kartel iz Mostara smo angažovali da pripremi strategiju prodaje svih 180 stanova koliko će biti izgrađeno u tri zgrade”, ističe Kardović. Među domaćim kupcima i mostarskom dijasporom vlada veliko interesovanje za kupovinom novih, modernih stanova, te su sve prilike su da će stanovi biti rasprodati u rekordnom vremenu.

U kompaniji Velbos se nadaju da će Dolina sunca biti inicijalna kapsula za pokretanje novih gradilišta u ovom gradu. Velbos je također kupio jednu parcelu u Salakovcu, nadomak Mostara, gdje namjeravaju, u saradnji sa gradskim vlastima, otvoriti treći pogon i zaposliti nove radnike

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Novogradnja:

  • Kreditiranje uz:

  • Osiguranje uz:

Compare Listings